top of page

Joachim en M'oma

 

Over scheiding, Verlangen en Dromen

 

Na 12 jaar komt Tg.Lange Mannen terug met "Joachim en M'oma" van Mariëlle van Sauers. Met een nieuwe jonge cast wordt het zeer actuele – en ontroerende verhaal vertelt van een jongen die zijn vader én zijn moeder mist en de grote gevoelens die heel zijn kleine hart vullen.

 

“Soms denk ik dat ik te klein ben

voor alle grote dingen

die ik op deze wereld wil doen.

omdat ik klein ben

is ieder dingetje dat ik voel

heel groot in mij.

Zò een brokje verdriet

is voor een groot mens

maar een heel klein deeltje van het lichaam.

Maar voor mij

voor mij

vult dat heel mijn hart”.

 

Joachim en M'oma is een muzikale jeugdtheaterproductie voor iedereen vanaf zeven jaar. Het vertelt het meeslepende verhaal over Joachim. Zijn vader is als ongewenst vreemdeling het land uitgezet, waarna z'n moeder zich heeft opgesloten in een kast en wacht. Zijn Oma wil niets liever dan dat ze hun leven weer oppakken en aan de toekomst gaan denken. En Joachim zelf?

Die ziet in z'n fantasieën zijn vader aan de Afrikaanse stranden lopen. En denkt; als hij niet terugkomt, ga ik hem wel halen.

 

Onze Nieuwe Samenleving in een wereld die steeds groter wordt, stroomt vol met mensen uit alle windstreken. Maar wat als wetten, regels en formulieren de liefde tussen mensen dwarsbomen? Niet iedereen kan hier blijven. Dat is voor volwassen al ingewikkeld, maar hoe ga je er als kind mee om? En stel je eens voor dat het om je vader en/of moeder gaat. Kinderen zullen in ‘Joachim en M’oma’ een aantal problemen alleen van ver kennen, maar de onderliggende emoties zijn universeel: je veilig en geliefd willen voelen.

 

In de voorstelling zien we hoe Joachim met dit dilemma worstelt, oma bij de hand neemt en middels een gefantaseerde reis de realiteit bevattelijk maakt, en daarmee draagbaar. Dit universele verhaal van het leven met gescheiden ouders door de gevolgen van het uitzettingsbeleid, wordt verteld in een heldere en begrijpelijke taal. De tekst is zowel ritmisch, poëtisch alsook rijk aan beeld en fantasie. Het toneelbeeld is van een verbluffende eenvoud en bestaat hoofdzakelijk uit lijnen die met fijn wit zand door de acteurs op de vloer worden getrokken en vormen zo de contouren van een huiskamer, een tafel om aan te eten of verworden later tot een exotisch strand.

 

Tekst: Mariëlle van Sauers

Acteurs: Lusanne Arts, Yamill Jones en Ayla Satijn          

Regie: Rob de Kuiper

Vormgeving: Bas Zuyderland

Zakelijk leiding: Bas Steenstra

Muzikale begeleiding: Gustav Borreman

 

De Volkskrant schreef toen:

“Tekst en spelers boren een spirituele laag aan die gaat over het gemis en de onverenigbare kloof tussen de verre witte zandkust en de Hollandse aarde.”

  

Educatie

Geschikt voor doelgroep 7-12 jaar.  PO groep 4 t/m 8

Bij de voorstelling Joachim en M’oma is een helder en leerzaam educatief plan opgesteld, dat aan alle scholen (en theaters) kan worden gestuurd.

FOTO'S

bottom of page